A műanyag ablak előnyei

műanyag ablak és kutya

Amikor nyílászárót vásárolunk, különböző kritériumokat kell végiggondolni a kiválasztás során. Mindezen szempontok alapján, milyen előnyei vannak a műanyag ablaknak?

A műanyag ablak egyik előnye, hogy méretre szabható, sőt, több színben is elérhető. Mivel nem festhető (és nem is igényel ápoló anyagokat), ezért érdemes már vásárláskor eldönteni, hogy melyik szín illik legjobban a házunkhoz, lakásunkhoz. A színskálában megtalálhatóak az alapszínek (fehér, szürke), de lehet vásárolni különböző fa hatású műanyag ablakot is.

A szín a napfény hatására alig kopik és nem kell évről évre újrafesteni, nem úgy, mint a fa ablakokat. Sokan tartanak attól, hogy a profil esetleg besárgul az évek során, azonban ez mára már teljesen alaptalan. Az első modellek, kb 10 éve, valóban besárgultak idővel, azonban a mai műanyag nyílászárók UV stabilizátorokkal vannak ellátva, így ellenállnak a Nap erejének.

Szerkezetileg nagyon hasonlít a műanyag ablak a fa ablakokra. Azonban megfigyelhető, hogy az anyagösszetételük miatt, a műanyag ablak strapabíróbb és kevesebb karbantartást igényel. Sokan fenntartással kezelik a műanyag ablak hatékonyságát, melynek alapja lehet a penész megjelenése, ami korábban a fa ablaknál nem volt jellemző.

A fa ablaknak anyagából adódóan van egy természetes légáteresztő vonása, ami akadályozta a penész megjelenését, de ha a műanyag nyílászáró helyesen van használva, akkor elkerülhető ez a kellemetlenség. Amennyiben az ajánlott napi 5 perc szellőztetés ellenére megjelenik a sarokban a penész, az ok nem a műanyag nyílászáróban rejlik, hanem a szoba páratartalmában vagy esetleg hőhíd képződés állhat mögötte. A fa ablakhoz hasonlóan ez a típus is ereszt át valamennyi levegőt, azonban a hatásfoka sokkal jobb, így hatékonyabban hőszigetelő.

Related Post